Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok,tudnátok segíteni ezekben a matek feladatokban?Előre is köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
363
Egy virágboltban háromféle virág található:rózsák, tulipánok ès orchideák.A rózsák száma kètszerese a tulipánok számának,ès az orchideák száma 10-el több, mint a tulipánokè.Ha összesen 240 virág van,hány darab virág van mindegyik fajtából?


Kèt barát,Anna ès Bèla, különböző városokból indulnak egy-egy túrára.Anna 5 km/H sebességgel, Bèla pedig 4 km/H sebességgel halad.A városok közötti távolság 80 km.Milyen idő elteltével találkoznak,ès hány kilométert tesznek meg találkozásig?

Egy kerti tó három csapon keresztül tölthető meg vízzel.Az első csap 25 perc alatt,a második csap 30 perc alatt,a harmadik csap pedig 40 perc alatt tölti meg a tavat.Ha mindhárom csapot egyszerre nyitjuk meg,hány perc alatt lesz teljesen tele a tó?

Egy kètjegyű szám első számjegyènek kètszerese megegyezik a második számjegy háromszorosával.Ha a szám első számjegyèt hozzáadjuk a második számjegyhez, akkor 7-et kapunk.Melyik számról van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia Dorina!

1. feladat megoldása: Legyen a tulipánok száma x, akkor a rózsáké (2x), az orchideáké pedig (x+10) lesz!
Az egyenlet a következő: x+2x+(x+10)=240 → 4x+10=240 → 4x=230 → x=57,5 , nem egész szám!
Így ezekkel a feltételekkel nincs megoldása a feladatnak!

2. feladat megoldása: Anna által megtett út a találkozásig → (5t) km ; Béla által pedig (4t) km , de tudjuk, hogy 5t=x és 4t=(80-x) , ezekből x/5=(80-x)/4 mivel a megtett idők egyenlőek → 4x=5·(80-x) → 4x=(400-5x) → 9x=400 , ebből x=44,44 km, akkor tehát a másik megtett út hossza (80-44,44)=35,56 km, tehát Anna 44,44 km-t, Béla pedig 35,56 km-t tett meg összesen!
Az eltelt idő mindkét félnél: t=(x/5)=44,44/5=8,89 óra lesz!

3. feladat megoldása: Itt az egyenlet → (x/25+x/30+x/40)=1 → 30.000=(1200x+1000x+750x) → 30.000=2950x → x=3000/295=10,17 perc , tehát 10,17 perc alatt töltődik fel a medence, ha mindhárom csap nyitva van!

4. feladat megoldása: A szám legyen xy , de tudjuk, hogy 2· x=3· y, ebből y=(2·x/3) , ez az első egyenlet ;
tudjuk még, hogy (x+y)=7 , miből y=(7-x) adódik.
A két y-érték azonos (egyenlő), tehát a megfelelő egyenlet a következő: (7-x)=(2·x/3) → (21-3x)=2x , azaz 21=5x , ahonnan x=21/5=4,2 , ez nem egész szám, tehát a feladatnak a megadott feltételekkel nincs megoldása (sajnos)! :)

Remélem érthetően le tudtam írni a levezetéseket! :)
0

1. feladat máshogyan megoldva: Az orchideák száma legyen y, akkor a tulipánoké (y-10), a rózsák száma pedig 2·(y-10) lesz!

Az egyenlet ekkor: y+(y-10)+(2y-20)=240 → (4y-30)=240 → 4y=270 → y=270/4=67,5 , ez sem egész, nincs tehát megoldás! :)
0