Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elektrosztatika számolás

Főoldal » Középiskola » Fizika
436
Egy L = 20 cm hosszú szigetelő fonálból és m= 3 • 10^-5 kg tömegű. Q = 10^-9 C töltésű
golyócskából álló fonálingát E = 2 • 10^5 V/m vízszintes térerősségű, homogén elektromos mezőben felfüggesztünk.
a) A vízszinteshez viszonyítva milyen szögű helyzetben lesz az inga egyensúlyban?
b) Az ingát a térerősség irányában megfeszítve vízszintes helyzetből elengedjük. Mennyi lesz a
sebessége függőleges helyzetben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elektroszatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a.)
`tgalpha="F"_"e"/"F"_"g"`

`tgalpha=(Q*E)/(m*g)`

`tgalpha=(10^-9 \ "C"*2*10^5 \ "V"/"m")/(3*10^-5 \ "kg"*"9,81" \ "m"/"s"^2)`

`color(red)(alpha="34,2"°)`



b.)
`"E"_"k"="E"_"e"+"E"_"g"`

`("m"*"v"^2)/2="Q"*"E"*"L"+"m"*"g"*"L"`

`"v"=sqrt((2*("Q"*"E"*"L"+"m"*"g"*"L"))/"m")=sqrt((2*(10^-9 \ "C"*2*10^5 \ "V"/"m"*"0,2" \ "m"+3*10^-5 \ "kg"*"9,81" \ "m"/"s"^2*"0,2" \ "m"))/(3*10^-5 \ "kg"))=color(red)("2,57" \ "m"/"s")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1