Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
297
A megoldás kiszámítását is kérném hozzá, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyetlen érdekes kérdés a henger alakú doboz alapjának a sugara. Ez 2 részből tevődik össze:
    • gyertya középpontja és a doboz középpontja közti távolság: `sqrt(3^2 + 3^2) = 4.242641 cm`
    • gyertya középpontja és a doboz oldala közti távolság: `3 cm`
Összesen tehát `4.242641 + 3 = 7.242641 cm`

Ezután csak kiszámítjuk ami kezünk ügyébe kerül:
`K_t = 2 * a + 2 * b = 2 * 24 + 2 + 6 = 60 cm`
`K_n = 4 * a = 4 * 12 = 48 cm`
`K_k = 2 * r * \pi = 2 * 7.242641 * \pi = 45.506854 cm`

`T_t = a * b = 24 * 6 = 144 cm^2`
`T_n = a^2 = 12^2 = 144 cm^2`
`T_k = r^2 * \pi = 7.242641^2 * \pi = 164.794895 cm^2`

`F_t = T_t * 2 + K_t *9 = 144 * 2 + 60 * 9 = 828 cm^2`
`F_n = T_n * 2 + K_n * 9 = 144 * 2 + 48 * 9 = 720 cm^2`
`F_k = T_k * 2 + F_k * 9 = 164.794895 * 2 + 45.506854 * 9 = 739.151471 cm^2`

`V_t = T_t * m = 144 * 9 = 1296 cm^3`
`V_n = T_n * 9 = 144 * 9 = 1296 cm^3`
`V_k = T_k * 9 = 164.794895 * 9 = 1483.154051 cm^3`

`V_{gy} = r^2 * \pi * m = 3^2 * \pi * 9 = 254.469005 cm^3`
`V_á = 4 * V_{gy} = 1017.876020 cm^3`

És máris meg tudjuk válaszolni a kérdéseket:

a) A legkisebb a `F_t`, `F_n` és `F_k` közül, tehát a négyzet alapú dobozhoz kell a legkevesebb karton.

b) A doboz térfogata a gyertyák térfogatának `V_{doboz} * 100 // V_{árú}` százaléka:
    • téglalap és négyzet: `1296 * 100 // 1017.876020 = 127.323955 %`
    • kör: `1483.154051 * 100 // 1017.876020 = 145.710678 %`

c) A doboz térfogatának `(V_{doboz} - V_{árú}) * 100 // V_{doboz}` százaléka üres:
    • téglalap és négyzet: `(1296 - 1017.876020) * 100 // 1296 = 21.460184 %`
    • kör: `(1483.154051 - 1017.876020) * 100 // 1483.154051 = 31.370850 %`

Ellenőrzésként lásd az ábrán a GeoGebra számításait rózsaszín alapon.
0