Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két kémia feladat ma estig

Főoldal » Középiskola » Kémia
294
1. Elégethetö-e egy 1,00 mol anyagmennyiségú oxigéngázt tartalmazó tartályban 30,0 g alu-
mínium?
2. Osszekeverünk 10 g vasport és 10 g kénport. Legfeljebb mekkora tömegú vas(II)-szulfid
keletkezhet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, számolás, reakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat megoldása:
n(Al)=30,0 g/26,9 g/mol=1,1152 mol és az egyenlet → 2 Al+ 1,5 O₂ = Al₂O₃ , tehát ennyi alumíniumhoz kell (1,1152/2)·1,5=0,8364 mol oxigéngáz az egyenlet miatt → kevesebb 1,00 mólnál, így IGEN, elégethető!

2. feladat megoldása:
Fe + S → FeS az egyenlet, azaz 1 mol (55,85 g) vas éppen 1 mol (32,06 g) kénnel reagál el maradéktalanul.
10 gramm kén (10/32,06)=0,312 mol ; 10 gramm vas pedig (10/55,85)=0,179 mol → a kén lesz feleslegben, mert annak az anyagmennyisége a nagyobb → de csak 0,179 mol FeS fog keletkezni, ennek a tömege pedig: m(FeS)=0,179 mol×87,91 g/mol= 15,736 gramm termék (vas(II)-szulfid) képződhet maximálisan! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetésekkel! :)
0