Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
570
Valaki meg tudna nekem oldani ezeket a logaritmusos egyenleteket levezetessel hogy hogy kapom meg? Ne csak a megoldast
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
lgx=2lg12-lg18

Különbségre vonatkozó azonosság alapján:
lgx=lg122-lg18 --> itt kell használni a hatvány azonosságot is...ezeket keresd meg, és nézd át újra
lgx=lg144/18
lgx=lg8
x=8

2.
lgx=-2lg5+3lg2
Itt az összegre vonatkozó azonosság alapján:
lgx=lg5-2+lg23
lgx=lg1/25+lg8
lgx=lg8/25
innen már kitudod számolni......

3.
logax=k logab
Itt is a hatványozás szerint , a szorzatot be lehet vinni hatványkitevőként...
tehát:
logax=logabk
innen az x-et folytasd....

4.
logax=2/3*(logab-logad
Célszerű beszorozni a tagokat külön-külön:
logax=2/3logab-2/3logad
Ezek után meg az azonosságokkal folytatod...

5.
logax=2/3loga (b-d)
logax=loga (b-d)2/3
.....
0