Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fordulatszám számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
348
Egy centrifuga dobjának sugara 12 cm. Mekkora legyen a fordulatszáma, hogy a benne levő tárgyakra a nehézségi erőnél 200x nagyobb centripetális erő hasson?

Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`"F"_"c"=200*"F"_"g"`

`"m"*"v"_"k"^2/"r"=200*"m"*"g"`

`"v"_"k"^2/"r"=200*"g"`

`"v"_"k"=sqrt(200*"g"*"r")=sqrt(200*"9,81" \ "m"/"s"^2*"0,12" \ "m")="15,34" \ "m"/"s"`

`"f"=("v"_"k")/(2*pi*"r")=("15,34" \ "m"/"s")/(2*pi*"0,12" \ "m")=color(red)("20,35" \ 1/"s")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1