Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thermokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
305
Csak a bekarikázott feladatok kellenek. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Dávid!

Pár adat még kell a számolásokhoz: A CO₂(g.) képződéshője (-394) kJ/mol ; a NO(g.) képződéshője +90 kJ/mol ; a vízgőz képződéshője (-242) kJ/mol ; a folyékony vízé pedig (-286) kJ/mol. Ammóniáé (-46) kJ/mol, etiléné (+52,6) kJ/mol, propáné (-104) kJ/mol.

7. feladat megoldása:
DeltaH(r)=(4·498)-(2·436+493)=1992-1365=+627 kJ/mol, tehát pozitív, így endoterm !

8. feladat megoldása:
NH₃ +1,25 O₂ → NO +1,5 H₂O rendezve az egyenlet, ezért → a; pont: DeltaH(r)=(90-1,5·242)-(-46)=(-227) kJ/mol 1 mol ammóniára, akkor 4 mol-ra a négyszerese lesz → 4·(-227)=-908 kJ/mol!

C₂H₄ +3 O₂ → 2 CO₂ + 2 H₂O rendezve az egyenlet, ezért → b; pont: DeltaH(r)=(2·(-394)+2·(-286))-(+52,6)=-1360-52,6=(-1412,6) kJ/mol a reakcióhő!

9. feladat megoldása:
a; pont: -2221=((3·(-394)+4·(-286))-x , ebből -2221=(-2326-x) → x=-105 kJ/mol jön ki (a propánra)!
b; pont: -906=(4·90+6·(-242)-4x , ebből 4x=-1092+906=-186 → x=-46,5 kJ/mol jön ki (az ammóniára)!
c; pont: -1412,6=((2·(-394)+2·(-286))-x , ebből x=1412,6-1360=+52,6 kJ/mol jön ki (az etilénre)!

10. feladat megoldása:
CuO + H₂ → Cu + H₂O az egyenlet rendezetten, ezért: DeltaH(r)=(-286)-(-157,3)=-286+157,3=(-128,7) kJ/mol a reakcióhő itt, 1 mol rézre!

Akkor 8,00 g réznél a felszabaduló hő: (8,00/63,55)·(-128,7)=(0,1259·(-128,7))=(-16,2) kJ/mol jön ki a felszabaduló hő értékére! :)

Ne haragudj hogy csak ilyen későn tudtam megcsinálni (segíteni), csak elfoglalt voltam mostanság!
Remélem érthető és kivehető lett minden a levezetéseimből! :)
Módosítva: 1 éve
0