Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1710
Egy ruha árának ötöde a kereskedő haszna. Ha megemelné az árat 2000 Ft-tal, akkor már az ár harmada lenne a haszna. Mennyi a ruha ára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A ruha ára: x
Haszon: 1/5 x
Új ár: x+2000
Új haszon: 1/3*(x+2000)

Tehát:
1/5x=1/3*(x+2000)-2000 /*15
3x=5x+10000-30000
20000=2x
x=10000

Alap ár: 10000 Ft
Alap haszon: 2000 Ft
Új ár: 12000 Ft
Új haszon: 1/3*12000=4000 Ft, ami egyenlő 1/5x+2000Ft-tal
0