Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA EGYENÁRAMOK

Főoldal » Középiskola » Fizika
400
6 V üresjárati feszültség ̋u 2 Ω bels ̋o ellenállású áramforrásból és tolóellenállásból álló áramkörben 0, 5 A áram folyik.

Mekkora lesz az áramer ̋osség, ha a tolóellenállás ellenállását a felére csökkentjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
ellenállás, feszültség, áramerősség, tolóellenállás, egyenáramok
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Üresjárási feszültség: Uo=6 V
Belső ellenállás: Rb=2 Ω
A belső ellenállás és a terhelésként szereplő tolóellenállás sorosan kapcsolódik, így az áram:
I=Uo/(Rb+Rt)
Ebből kell kifejezni az Rt-t:
IRb+IRt=Uo
Rt=(Uo−IRb)/I=Uo/I−Rb=6/0,5−2=10 Ω
A tolóellenállás értékét a felére csökkentve az 10/2=5 Ω lesz. Ekkor az áram:
I=Uo/(Rb+Rt)=6/(2+5)=0,857 A
1