Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
569
Kérlek valaki segítsen a matek házi két feladatában.
3. Egy természetes szám végéről elhagyva az egyes számjegyet egy új számot
kapunk. Az új szám végéről elhagyva a hatos számjegyet egy újabb számot
kapunk. Az eredeti, az új és az újabb szám összege 2176.
a. Melyik az újabb szám?
b. Mennyi lehet a legújabb szám?
4. Három egymást követő hárommal osztható szám:
a. összege 783;
b. szorzata 13 608.
Melyik ez a három szám?
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

3. feladat:
(xy61) → (1000x+100y+60+1) az első szám;
(xy6) → (100x+10y+6) a második szám;
(xy) → (10x+y) a harmadik szám;

Ezeket összeadva: (1110x+111y+67)=2176 , ebből 1110x+111y=2109 , osztunk 111-gyel: (10x+y)=19 a kétjegyű szám, ahonnan meg az x=1 és y=9 adódik!

a; Az újabb szám 196 lett.
b; A legújabb szám így csak 19 lehetett!

A negyediken próbálkoztam, de arra nem jöttem rá sajnos! Hátha más azt is meg tudja csinálni! :)

1

Ja, ha az a; pont meg a b; pont nem függ össze, akkor megoldható!

4. feladat:
a; pont: (a-3)+a+(a+3)=783 , tehát 3·a=783 → a=261 a középső szám, tehát a három szám a 258 ; 261 ; 264 lesznek!

b; pont: (10x+y-3)·(10x+y)·(10x+y+3)=13.608 ; de x=2 lehet csak , ezért → (17+y)·(20+y)·(23+y)=13.608 , innen pedig csak y=4 lehet, és ez már jó is, mert 21×24×27=13.608 , azaz a három szám 21; 24 ; 27 lehetett csak (ezek tényleg 3-mal oszthatóak)!

Megjegyzés: Itt a b;-nél próbálgatni kellett hogy x=2 és y=4 kijöjjön a feladatnál.
0

4. feladat b; pont: Másik megoldás!

Mindegyik szám osztható 3-mal, akkor a szorzatuk 3×3×3=27-tel!

("a"×("a" a négyzeten-1))×27=13.608, ebből , ebből (a-1)×a×(a+1)=504, a középső szám páros és egy jegyű lehet csak, a=8 jön ki innen, s ebből adódik, hogy a másik két szám a 7 és a 9 lesz!

Az eredeti számok emiatt: 3×7=21 ; 3×8=24 és 3×9=27 lehettek csak! (Mert minden egyjegyű számot még 3-mal kell szorozzunk!)
Módosítva: 1 éve
0