Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenletek házt

Főoldal » Általános iskola » Matematika
350
Gondoltam egy számot. Kivontam belőle 3-at, az eredményt el osztottam 5-tel, a kapot számhoz hozzáadtam az eredetit, így 33-at kaptam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges, 8. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a gondolt szám x. Ekkor fel lehet írni egy egyenletet, ami a következő:

Gondoltam egy számot. --> x
Kivontam belőle 3-at --> x-3
az eredményt el osztottam 5-tel --> (x-3)/5
a kapot számhoz hozzáadtam az eredetit, így 33-at kaptam --> (x-3)/5 + x = 33
Szorozd meg mindkét oldalt 5tel. --> x-3 + 5x= 165
Rendezd az egyenletet, adj hozzá 3mat mindkét oldalhoz --> 6x = 168
Ossz le 6tal --> x = 28

Ellenőrzésképpen helyettesítsd be a kapott eredményt az eredeti egyenletbe:
Bal oldala az egyenletnek: (28-3)/5 + 28 = 33
Jobb oldala az egyenletnek: 33
A két oldal értéke megegyezik, tehát az eredmény helyes
0