Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
931
A 120 literes Kleopátra-féle fürdőnk 0,4%-os méztartalmú. Hogyan változik ez a százalék, ha ebbe még 32 dkg mézet keverünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Érdemes arányosságban gondolkodni, mégpedig ez esetben egyenes arányosságról van szó.

Tehát:
Átváltás:
32 dkg= 0,32kg---> ami 0,32 l, mivel 1kg=1l

120 l -nek 0,4 %-a ---- 0,48
akkor, 80 l-hez tartozik 0,32, mivel 2/3-ad részével kell megszorozni ...
Ebből következik , hogy a méztartalom nem változik, tehát 0,4 %-os marad
Módosítva: 8 éve
-1

Kár, hogy az előző megoldás megoldásnak lett jelölve, mivel totálisan rossz... Egyrészt az 1kg=1l átváltás egyáltalán nem igaz a mézre; a fenti egyenlőség, egyezmény szerint, a vízre igaz, azonban a méz sűrűbb, mint a víz, így ez az átváltás nem is lehet jó.
De még ha így is vesszük, akkor a fürdőben 120*(0,4/100)=0,48 liter méz van, ehhez hozzájön a 0,32 liter, így 0,8 lesz benne, a teljes oldat pedig 120+0,32=120,32 literes lesz. Most az a kérdés, hogy a 0,8 hány %-a a 120,32-nek, erre a válasz: (0,8/120,32)*100=~0,665%, tehát egyértelműen több lett a méz aránya.
(És az a józan paraszti észből is kijön, hogy ha egy többkomponensű anyag valamelyik összetevőjét növeljük, akkor a többihez képest arányaiban nézve is több lesz, nem ugyanannyi marad...)
1