Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
331
Két azonos töltésű, de különböző tömegű gömb egymástól d=1,5 méter távolságra van elhelyezve vákuumban, és mindkettő pozitív töltésű Q₁=25 μC és Q₂=25 μC nagyságú töltéssel rendelkezik. A gömbök tömege m₁=0,5 kg és m₂=1,5 kg. Az egyik gömb szabadon mozoghat, míg a másik rögzített.

1. Feladat: Mekkora az elektromos erő, amely a két gömb között hat?
2. Feladat: Mekkora lesz a mozgó gömb gyorsulása az erő hatására?
3. Feladat: Határozd meg, mennyit mozog a szabadon mozgó gömb 15 s idő alatt, feltételezve, hogy induláskor a távolságuk d és a gyorsulása állandó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
`"Q"="Q"_1="Q"_2`

`"F"="k"*("Q"^2)/"d"^2="8,99"*10^9 \ ("Nm"^2)/"C"^2*((25*10^-6 \ "C")^2)/(("1,5" \ "m")^2)=color(red)("2,5" \ "N")`



2.)
`a="F"/"m"_1=("2,5" \ "N")/("0,5" \ "kg")=color(red)(5 \ "m"/"s"^2)`



3.)
`"s"=(a*"t"^2)/2=(5 \ "m"/"s"^2*(15 \ "s")^2)/2=color(red)("562,5" \ "m")`
0