Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
326
Két különböző méretű, vezető gömb található azonos tengelyen, amelyek távolsága egymástól elhanyagolható a gömbök méretéhez képest. A nagyobbik gömb sugara R₁=10 cm, míg a kisebbik gömb sugara R₂=2 cm. A két gömb összesen Q=6μC töltéssel rendelkezik, és összekötjük őket egy vékony, vezető huzallal, amely lehetővé teszi a töltések szabad áramlását a gömbök között.

1. feladat: Határozd meg a gömbök egyensúlyi töltéseit, Q₁ és Q₂ értékét, miután az egyensúly beállt!
2. feladat: Mennyi lesz az egyes gömbök potenciálja?
3. feladat:Számítsd ki a két gömb között fellépő erőt a kezdeti állapotban, amikor az össztöltés csak a nagyobbik gömbön van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
`"Q"_1/"R"_1="Q"_2/"R"_2`

`"Q"="Q"_1+"Q"_2`

`"Q"_1="Q"*"R"_1/("R"_1+"R"_2)=6 \ mu"C"*(10 \ "cm")/(10 \ "cm"+2 \ "cm")=color(red)(5 \ mu"C")`

`"Q"_2="Q"*"R"_2/("R"_1+"R"_2)=6 \ mu"C"*(2 \ "cm")/(10 \ "cm"+2 \ "cm")=color(red)(1 \ mu"C")`



2.)
`"V"_1="V"_2=("k"*"Q"_1)/"R"_1=("8,99"*10^9 \ "Nm"^2/"C"^2*5*10^-6 \ "C")/(10*10^-2 \ "m")=color(red)(449.500 \ "V")`



3.)
Ha kezdetben az össztöltés csak a nagyobbik gömbön van, akkor `"Q"_1=6 \ mu"C"` míg `"Q"_2=0 \ "C"`. A Coulomb-törvény szerint: `"F"="k"*("Q"_1*"Q"_2)/"d"^2` a fellépő erő `color(red)("F"=0)` lesz mivel az egyik tag 0.
0