Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek

81
Nem tudom hogy kell meg oldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
3kg alma + 7kg körte = 37 lej
4kg alma + 2kg körte = 20 lej.
Legyen 1kg alma a, 1kg körte k, így felírható két egyenlet:
3a+7k=37
4a+2k=20
A második egyenletből fejezzük ki k-t:
2k=20−4a
k=(20−4a)/2=10−2a
Ezt helyettesítsük be az első egyenletbe:
3a+7·(10−2a)=37
3a+70−14a=37
33=11a
a=3
Eszerint 1kg alma 3 lej.
Ezt helyettesítsük be a k=10−2a egyenletbe:
k=10−2·3=4
Eszerint 1kg körte 4 lej.
Azért ellenőrizzük le a számítást:
3·3+7·4=9+28=37
4·3+2·4=12+8=20
0