Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
340
A 14-es feladatra lenne szuksegem, de ha valaki tudna segiteni a tobbiben is elore koszonom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

14-es feladat megoldása:
a; (41+9)=50 g oldatban van 9 g cukor, akkor 100 g oldatban van 18 g → 18 tömeg%-os
b; (75+25)=100 g oldatban van 25 g kálium-nitrát → innen máris adódik, hogy 25 tömeg%-os
c; (21+4)=25 g oldatra jut 4 g NaCl, akkor 100 g oldatban négyszerannyi, azaz 16 g NaCl van → 16 tömeg%-os
d; (67+33)=100 g oldatra jut 33 g NH₄Cl, tehát innen egyből adódik, hogy 33 tömeg%-os az oldatunk !

0

15. feladat megoldása:

250 g oldatra jut 25 g oldott anyag, akkor 100 g oldatra jut: (100/250)×25=10 g oldott anyag → 10 tömeg%-os az oldat!

16. feladat megoldása:

100 g oldatban van 25 g só, akkor 200 g oldatban van: (200/100)×25=2×25=50 g só, nő az oldat és az oldott anyag tömege is 100 g-mal, így most → 300 g az új oldat, benne 150 g só lesz, 100 g új oldatban ez → (100/300)×150=50 g oldott anyag (só) lesz, tehát az új oldatunk 50 tömeg%-os lett!

18. feladat megoldása:

100 g oldatban 12 g oldott anyag van, 400 g oldatban négyszerannyi, azaz 48 g oldott anyag lesz.
A szükséges víz tömege: m(víz)=(400-48) g= 352 g, tehát 352 gramm víz kell az oldatkészítéshez! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetéseimmel! :)
0