Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sosss

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Egy számtani sorozat első három tagjának összege 18 . Első, második és ötödik tagja egy mértani sorozat egymást követő tagjai. Határozd meg a számtani sorozat első tagját és differenciáját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a₁+(a₁+d)+(a₁+2d)=18, ebből 3a₁+3d=18, osztunk 3-mal → a₁=(6-d), vagy a középső tag 6-tal egyenlő.

a₁; (a₁+d) ; (a₁+4d) ebben a sorrendben mértani sorozatot ad → 6/a₁=(6+3d)/6 , melyből 36=(6-d)·(6+3d) → 36=(36+18d-6d-3d²) , melyből 3d²-12d=0 , osztunk 3-mal és kiemelünk: d·(d-4)=0 , vagyis d=0 vagy d=4 lehet innen csak!

Mivel d≠0 mert ekkor nem adódik számtani sorozat: d=4 lehet csak, ezzel → a₁=6-4=2 az első tag a számtani sorozatnál, a differencia pedig 4 (d=4), amit korábban kaptunk! :)

Ellenőrzés: A számtani sorozat 2; 6; 10 , míg a mértani sorozat 2; 6; 18 (ahol q=3, ez a kvóciens) !
0