Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
Kamillának kedden a 11 tanult tantárgy közül csak 5 tantárgyból van egy-egy órája.
a) Az 5 keddi tantárgy vagy a kimaradó 6 tantárgy kiválasztásara van több lehetőség? Miért?
b) Több vagy kevesebb keddi órarendet lehet készíteni az 5 kiválasztott tantárgyból, mint a hétfői 6-bol? Hányat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
5 tantárgy kiválasztása a 11-ből: `((11),(5))=(11!)/(5!*(11-5)!)=color(red)(462)` Mivel 11-ből kell 5-öt kiválasztanunk, úgy hogy a sorrend nem számít.


6 tantárgy kiválasztása a 11-ből (a kimaradó tantárgyak): `((11),(6))=(6!)/(6!*(11-6)!)=color(red)(462)` Mivel a kimaradó 6 tantárgy kiválasztása azt jelenti, hogy a maradék 6 tantárgyat kell kiválasztani, ami ugyanaz, mint a 5 tantárgy kiválasztása, hiszen ha 5 tantárgyat választunk ki, akkor automatikusan a maradék 6 tantárgy a kimaradó. Így ugyan annyi lehetőség van mind a két esetben.



b.)
5 tantárgyból készített órarend: `P=5! =5*4*3*2*1=color(red)(120)`

6 tantárgyból készített órarend: `P=6! =6*5*4*3*2*1=color(red)(720)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0