Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometriában szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
309
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Másféle megoldás:
Az ábrát kiegészíted a szaggatott vonalakkal. Így kapsz egy nagy téglalapot, melynek területe:
T1=15·5=75cm²
Ebből levonod a sraffozott rész területét és megkapod a kérdéses területet. A sraffozott téglalap területe:
b=15−13,5=1,5cm
c=(5−3,4)/2=0,8cm
T2=b·c=1,5·0,8=1,2cm²
A sraffozott háromszög területe:
a=13,5−12=1,5cm
T3=a·c/2=1,5·0,8/2=0,6cm²
A sraffozott téglalap és háromszög két helyen szerepel, ezért a területük kétszeresét kell venni. Így a kérdéses terület:
T=T1−2·(T2+T3)=75−2·(1,2+0,6)=71,4cm²
Ha a fémlap másik oldalát is hozzászámítjuk, akkor a terület: 2·71,4=142,8cm²
1