Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometriában szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
291
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt van egy másféle megoldás:
Az asztal területe: Ta=60·40=2400cm²
A terítő szimmetrikusan van elhelyezve, mint egy 45°-ban csúcsára állított négyzet. Ezért a sraffozott háromszögek egyenlőszárú, derékszögű háromszögek, melyeknek befogói 20cm-esek. A négy háromszög együttes területe:
Th=4·20·20/2=800cm²
A terítő által lefedett terület a sraffozott háromszögek területével kisebb az asztal területénél:
Tt=Ta–Th=2400–800=1600cm²
A terítő által az asztalból lefedett terület százalékban:
100·Tt/Ta=100·1600/2400=200/3%≈66,67%
A csatolt képen látható mindez.
1