Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerűnek tűnő bűvös háomszög?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
326
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, bárhogy próbáljuk megoldani a gyerekkel nem értjük.

Nagyon köszönjük!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mit kell ezen érteni? Mindkét háromszög esetében a számok a 3 oldal mentén helyezkednek el:
    • A bal oldalon mindhárom szám meg van adva, ezért először is ezt kell tisztázni
    • A jobb oldalon adott 2 szám és van 1 ismeretlen, tehát ezzel lehet majd kezdeni
    • Alul adott 1 szám és van 2 ismeretlen, de az előző lépés után az egyik ismeretlen már ismert lesz

Első háromszög, az oldalak mentén összegekkel:
    • Bal oldal: `9 + 8 + 7 = 24` — tehát a többi oldal mentén is ennyi kell legyen
    • Jobb oldal: `a = 24 - 9 - 14 = color(red)1`
    • Alul: `b = 24 - 7 - 1 = color(red)16`

`{:(, , 9, , ),
(, 8, , 14, ),
(7, , color(red)16, , color(red)1):}`

Második háromszög, az oldalak mentén szorzatokkal:
    • Bal oldal: `9 * 8 * 7 = 504` — tehát a többi oldal mentén is ennyi kell legyen
    • Jobb oldal: `c = 504 // 9 // 14 = color(red)4`
    • Alul: `d = 504 // 7 // 4 = color(red)18`

`{:(, , 9, , ),
(, 8, , 14, ),
(7, , color(red)18, , color(red)4):}`

Ha a kép alján az átlagos kérdés is a feladathoz tart, akkor:
`(a + b + c) / 3 = (1 + 16 + 4) / 3 = 21 / 3 = color(red)7`
Módosítva: 1 éve
1