Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Középiskola » Matematika
709
Egy 2cm sugaru 20 cm széles festőhengerrel dolgozva egy teljes fordulattal körülbelül 3 milliliter festéket viszünk fel a falra.
a, hány liter festéket vegyünk egy 40m² falfelületű szobához ha a falfelületet csak egyszer kell lefesteni?
b, milyen magasan áll ennyi festék a 16 cm átmérőjű henger alakú festékes vödörben?

Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a; pont megoldása:
Egy körbefordulásnál: P=(2·r·π)·M=4·π·20=80·π=251,33 cm² a befestett felület ;
1 m² az 10.000 cm², tehát 3 cm³ festék jut 251,33 cm²-re → 400.000 cm² (40 m²-re) felületre: (400.000/251,33)×3=4774,6 cm³ festék kell, ami átváltva 4,775 liter (ugyanennyi dm³ is!) ! Azaz ha 5 liter falfestéket veszünk, az bőven elegendő lesz.

b; pont megoldása:
V(henger)=4774,6 cm³=(8²·π)·m , ebből az m=4774,6/201,062=23,75 cm ; tehát a festék egy 16 cm átmérőjű festékes vödörben pontosan 23,75 cm magasan fog állni! :)

Remélem érthető volt a levezetés! :)
Módosítva: 1 éve
0