Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A Deltoid :)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
550
A deltoid szimmetriaátlója f=7,2cm, másik átlója e=3,6cm hosszú. Az e átló 1:2 arányban metszi a szimetriaátlót. Számitsd ki a deltoid kerületét, területét, és még rajzot is kell készítenem. :( ebben kérnék segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Megadták, hogy az e átló 1:2 arányban metszi a szimmetria átlót. Úgy is vehetjük, hogy az e átló x:2x arányban metszi a szimmetria átlót. Ennek alapján kiszámítható, hogy mekkorák ezek a távolságok:
x+2x=f=7,2cm
x=2,4cm
2x=2·2,4=4,8cm
Így már fel lehet rajzolni a deltoidot, csatolom a rajzot.
A került kiszámításához ismerni kell az oldalainak hosszúságát. Nézd a rajzon az ABC háromszöget. Ez két derékszögű háromszögből áll. Az a és b oldal Pitagorasz tételével számítható:
a= x²+(e/2)² = 2,4²+1,8² = 9 =3cm
b= 2x²+(e/2)² = 4,8²+1,8² = 26,28 =5,1264cm
A kerület: k=2·(a+b)=2·(3+5,1264)=16,253cm
A terület: t=e·f/2=3,6·7,2/2=12,96cm²
Módosítva: 1 éve
1