Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsa ki 196 g etén térfogatát 150 kPa nyomáson és 102 °C hőmérsékleten!

Főoldal » Középiskola » Kémia
252
Számítsa ki 196 g etén térfogatát 150 kPa nyomáson és 102 °C hőmérsékleten!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Dominika!

Az egyetemes gáztörvénnyel lehet számolni, ez alapján:
p=150 kPa=150.000 Pa
t=102 ⁰C → T=102+273,15=375,15 K

m=196 g → n(etén)=196 g/(28,06 g/mol)= 6,985 mol

V(etén, C₂H₄)=(n(etén) ·R·T)/p=(6,985·8,314·375,15)/150.000= 21.786,295/150.000=0,145242 m³=145,24 dm³ !

Tehát ilyen körülmények mellett az etiléngáz térfogata épp 145,24 köbdeciméter térfogatú !
0