Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két ember valamilyen árut akart vásárolni.

Főoldal » Középiskola » Matematika
445
Két ember valamilyen árut akart vásárolni. Így szólt egyik a másikhoz: Add nekem a pénzed
2/3 részét, abból meg az én pénzemből kifizetem az egész árut.” „Add ide te – mondta a másik – a te pénzed felét, és akkor én fizetem ki az árut.” Az áru 120 ezüstbe került. Mennyi pénzük volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(x+2/3y=120),(y+1/2x=120):}=>{(x=120-2/3y),(y+1/2x=120):}`

`y+1/2*(120-2/3y)=120`

`y+60-1/3y=120`

`2y=180`

`y=90`



`x=120-2/3*90=60`

Tehát az első embernek `color(red)(60)` ezüstje volt a másodiknak pedig `color(red)(90)` ezüstje volt.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1