Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítás (mól, ekvivalens, gram)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
387
Számold ki a szükséges mól számát, ekvivalens gramját és gramját a HCl-nak 1 mól CaCO3 feloldásához!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Reakcióegyenlet:

`CaCO_3` + 2 `HCl` `to` `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

Az egyenletből látjuk, hogy 1 mol `CaCO_3`-hoz szükséges 2 mol `HCl`.

Ennek a tömege a moláris tömeg ismeretében:

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`m_(HCl)` = `n_(HCl)*M_(HCl)` = `2*36.5` = 73 g

A HCl egyértékű sav, ugyanennyi a gekv is, mint a tömeg, mert z=1.

gekv = 73

Ezt az ekvivalens grammot már nagyon ritkán használják, jellemzően az agrár területen, nem tudom miért erőltetik, minden számolható mol-ban és grammban; de ha kérik, hát kérik.
1