Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai ekvivalens

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
350
Számold ki a kémiai ekvivalenseket : 52 gr NaOH, 53,9 gr H2SO4 és 40 gr CaCl2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Köze van a moláris tömeghez annyi különbséggel, hogy figyelembe kell venni az értékűséget.

- NaOH

Egyértékű, kiszámolod, hogy hány mol:

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

ekv = `m/(z*M)` = `53/(1*40)` = kiszámolod

z az értékűség

- `H_2SO_4`

A kénsav kétértékű sav

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

ekv = `m/(z*M)` = `53.9/(2*98)` = annyi

- `CaCl_2`:

A kalcium-kloridban van egy kalciumion (`Ca^(2+)`) és két kloridion, ez is kétértékű.

`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

ekv = `m/(z*M)` = `40/(2*111)` =

Egy összetettebb esetben:

Ha mondjuk `Ca_3(PO_4)_2` -ről van szó, akkor a kalciumion kétértékű, három van belőle, így a z helyére `2*3` = 6 kerül.
0