Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közepiskolai matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
731
Keressük meg a legkisebb olyan pozitív egész számot, amelynek az első számjegye 1, és ha ezt az 1-est a szám végére tesszük, akkor az új szám az eredeti szám háromszorosa lesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első jegy `1`, ha pedig ezt elhagynánk, akkor a szám `x` lenne. Az `x` jegyeinek a száma `n`.
A szám értéke `1·10^n+x`
Ha a végére tesszük az 1-est, akkor az értéke `10x+1` lesz.
Ez háromszorosa az eredetinek:
`10x+1=3·(10^n+x)`
`7x=3·10^n-1`

Nézzük, van-e megoldás különböző `n`-ekre:
n=1: `7x=30-1=29` nem jó, mert nem osztható 7-tel.
n=2: `7x=300-1=299` ez sem jó
... `2999` nem jó, `29999` nem jó, `299999//7=42857`, ez az első jó.

Tehát a szám az `142857`
0