Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Egy téglalap oldalai 12 cm és 15 cm. Számítsa ki az átlói által közbezárt szögének nagyságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap két derékszögű háromszögből áll össze. Tekintsük az egyik háromszöget a rajzon ez az ABC a háromszög. Ennek egyik befogója 15 cm, a másik befogója 12 cm. Ebből kiszámítható a 15 cm-es befogó és az átfogó által bezárt szög:
α=arctg(12/15)=38,66°
Most nézzük az ABD háromszöget, ez egy egyenlőszárú háromszög, így a B pontnál levő szög egyenlő α-val.
A D pontnál levő szög:
180°−2α=180°−2·°38,66°=102,68°
Az átlók másik szöge:
(360°−2·°102,68°)/2=77,32°
2