Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni,mert elakadtam és nem igazán értem.

Főoldal » Középiskola » Kémia
405
Egy nyílt szénláncú szénhidrogén monohalogén-származéka 53,66 tömeg% halogént tartalmaz. A vegyület nátrium-hidroxiddal történő hevítése során olyan szervetlen vegyület keletkezik, amelynek vizes oldatában a klórgáz sárgásbarna színreakciót okoz. Ehhez az oldathoz szén-tetrakloridot adva és összerázva, az alsó folyadékfázis intenzív vörösbarna színeződést mutat.

a) Mi a monohalogén-származék összegképlete?

b) Mi a monohalogénszármazék pontos konstitúciója és szabályos neve, ha tudjuk, hogy a molekulának négy különböző, egymásba konformációs mozgásokkal nem forgatható térizomerje létezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

a; pont :
Szerintem brómszármazékról lehet szó. A klór a bromidionokat oxidálta elemi brómmá!
CxHy-Br (12x+y+80) gramm a 100%, ebből 80 gramm a bróm, ami 53,66 %, ezért felírható → (12x+y+80)/80=100/53,66 → innen azt kapjuk, hogy (12x+y)=69,09 körülbelül, ha x=5 akkor y=9 jön ki, ami elvileg az egyetlen megoldást jelenti!

Tehát az összegképlet: C₅H₉Br volna!

b; pont : 4-bróm-pent-2-én szerintem, mert ez királis C-atomot is tartalmaz (balra és jobbra forgató izomer) és 1 darab C-C kettős kötést is tartalmaz (cisz-transz izoméria)!
Bocsi, ezt javítottam! A másik izomer nem teljesen lett volna jó!
Módosítva: 1 éve
0

Csatoltam képet.
0