Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek fontos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Meg kell határozni a szélső értéket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alap `sinx` füvvény szélsőértékei `[1;-1]` értékeket vesznek fel. Ebben a függvényben látható egy nyújtás és egy eltolás `1/2` és a `-1` értékből látjuk. Az eredeti szinusz amplitúdóját felére csökkenti, tehát ennek értékei `-1/2` és `1/2` ​ között lesznek. A fügvényt a `-1` nek köszönhetően 1-el felfelé toljuk. Így a függvény a függőleges tengelyen `y_1=-1-1/2="1,5"` és `y_2=-1+1/2="0,5"` értéket veszi fel.

Tehát a szélsőérték:

A függvény minimuma: `color(red)(y_"max"="1,5")`

A függvény maximuma: `color(red)(y_"min"="0,5")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0