Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek fontos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
304
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(25^(1+log_5 2)+3^2x=25),(log_3 y+3x=4):}`

Oldjuk meg az 1. egyenletet, mert ott csak 1 ismeretlen van, amit majd be tudunk vinni a 2. egyenletbe.

`25^(1+log_5 2)+3^2x=25`

`25^1*25^(log_5 2)+3^2x=25`

`25*5^(log_5 2^2)+9x=25`

`25*4+9x=25`

`9x=-75`

`color(red)(x=-25/3)`


Helyettesítsük be a kapott ismeretlent a 2. egyenletbe.

`log_3 y+3*(-25/3)=4`

`log_3 y-25=4`

`log_3 y =29`

`color(red)(y=3^29)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1