Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika! Az egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
704
Két kerékpáros egy körpályán versenyez. Az első sebessége 20m/s, a másodiké csak 15m/s, de neki félkör előnye van a kezdeti pillanatban:
a.) Hány kör megtétele után éri utol az első kerépáros a másodikat?
b.) Ha a versenypálya sugara 100m, mekkora a kerékpárosok szögsebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Körmozgás, kerépáros, szögsebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bizonyára az a) résznél ki fog esni a sugár, azért nem adták meg...
`x` kör után éri utol:
- Az első ennyi idő alatt tesz meg `x` kört: `(s=v·t\ \ -> \ \ t=s/v)`
`(x·2rπ)/20`
- A második félkörről (`rπ`) indul, vagyis az `x` körhöz neki `(x·2rπ-rπ)` utat kell tennie. Ennyi idő alatt teszi meg:
`(x·2rπ-rπ)/15`

Az első utoléri a másikat, tehát az ideje már kisebb lesz, vagy pontosan egyforma:
`(x·2rπ)/20 ≤ (x·2rπ-rπ)/15`
Fejezd ki ebből `x`-et.

b) A szögsebesség és a kerületi sebesség között ez az összefüggés:
`v=r·ω`
Számold ki az omegákat.
Módosítva: 8 éve
1