Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segiteni

Főoldal » Középiskola » Matematika
1005
Egy valós számhoz hozzáadtuk a nála 5-tel kisebb szám reciprokát. Az összeg 2,5. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2





















A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
0

x+(1/(x-5))=2,5. /*(x-5)
x*(x-5)+1=2,5*(x-5) /z. b.
x²-5x+1=2,5x-12,5. /ö. v.
x²-7,5x+13,5=0
(x-3)*(x-4,5)=0
x1=3 és x2=4,5
Ellenőrzés után mindkettő megoldása a feladatnak. (3 és 4,5)
-2