Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdést sem értem valaki help

Főoldal » Középiskola » Matematika
317
Két valós szám négyzetének összege 29. Az egyik szám 7-tel kisebb, mint a másik. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírható két egyenlet.
`x=y-7`

`x^2+y^2=29`

Behelyettesítjük az elsőt a másodikba.

`(y-7)^2+y^2=29`

`y^2-14y-49+y^2=29`

`y^2-7y+10=0`

`y_("1,2")=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(7+-sqrt((-7)^2-4*1*10))/(2*1)={(y_1=2),(y_2=5):}`


Most behelyettesítjük az `y` értékeket, hogy megkapjuk az `x` értéket.

`x_1=y_1-7=2-7=-5`

`x_2=y_2-7=5-7=-2`

Tehát a két lehetséges megoldás `color(red)(-5;2)` és `color(red)(-2;5)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0