Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos térerősség 10

Főoldal » Középiskola » Fizika
449
10 cm oldalhosszúságú egyenlő oldalú háromszög csúcsaiban 5·10^-7 C pontszerű pozitív töltések vannak. Mekkora a térerősség a háromszög oldalainak felezőpontjában és a háromszög súlypontjában?
(A megoldás: 6·10⁵ N/C; zérus)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először is figyelembe kell vennünk azt, hogy minden töltés elektromos teret hoz létre. Az oldal felezőpontja esetében két töltés egymással ellentétes irányú térerőt generál, és ezek vektoriálisan kioltják egymást, így csak a harmadik töltés térerőssége marad a két töltéshez viszonyítva. Ami pedig a csúcstól az oldalfelezőig húzott magasságvonal. Amit ugye matekból tudunk, hogy `"m"_"a"=(a*sqrt3)/2=(10*sqrt3)/2=5sqrt3 \ "cm"`. Tovább haladunk a Coulomb-törvény adta képlettel: `"F"="k"*("Q")/"r"^2="8,99"*10^9 \ ("Nm"^2)/"C"^2*(5*10^-7 \ "C")/(5sqrt3*10^-2 \ "m")^2approxcolor(red)("5,99"*10^5 \ "N"/"C"`

A háromszög súlypontjában a töltések által generált térerősségek szintén vektorosan összeadódnak így mivel a háromszög szimmetrikus, és mindhárom csúcsban azonos nagyságú töltés található, a térerősség a súlypontban nullára fut ki, mert a három töltés által generált térerősségek kölcsönösen kiegyenlítik egymást. Tehát a téresősség a súlypontban `color(red)(0)`.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0