Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA

Főoldal » Középiskola » Kémia
900
Hány dm3 strandard állapotú oxigén szükséges 10g magnézium oxid előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Magnézium égetésének reakcióegyenlete:

2 Mg + O2 => 2 MgO

10 g magnézium-oxid anyagmennyisége:

n = m/M = 10 / 40 = 0.25 mol MgO

A reakcióegyenlet alapján 1 mol O2 szükséges 2 mol MgO keletkezéséhez.

1 mol O2 ==> 2 mol MgO
X mol O2 ==> 0.25 mol MgO
------------------------------------------------
x = 0.25/2 = 0.125 mol O2

n = V/ VM => V(O2) = n*VM = 0.125 * 24.5 = 3.0625 dm3

ahol VM a moláris térfogat értéke standard állapotban.
0