Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3 külön egyenlet megoldás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
358
egy apának,az anyának és a lányának az életkora összesen 85 év. az apa 5 évvel idősebb, a lány 25 évvel fiatalabb az anyjától. hány évesek külön külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
(A használt változók `f` mint apa, `m` mint anya és `l` mint lány.)

`{(f + m + l = 85),
(f = m + 5),
(l = m - 25):}`

`f + m + l = 85`
`(m + 5) + m + (m - 25) = 85`
`3 * m = 85 + 25 - 5`
`m = 105 / 3 = color(red)35`

`f = m + 5 = 35 + 5 = color(red)40`

`l = m - 25 = 35 - 25 = color(red)10`

Ellenőrzés:
`f + m + l = 40 + 35 + 10 = 85`
0

Az első válaszoló megoldása tökéletes.
Egy másik megoldási mód, igaz nem három külön egyenlettel van megoldva:
Anya legyen x éves! Ekkor apa x+5 éves, a lány x-25 éves.
apa+anya+lány=85
x+5+x+x-25=85
3x-20=85
3x=105
x=35

Apa 40, anya 35 lány 10 éves.
Ell: 40+35+10=85
Módosítva: 1 éve
0