Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kondenzátor rendszer

Főoldal » Középiskola » Fizika
366
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) az A-D pontok között vett eredő kapacitás.
A párhuzamosan kapcsolt C1 és C2 eredője: C12=C1+C2=2C1=2·5=10µF (C1=C2)
A sorosan kapcsolt C3, C4 és C5 eredője: C345=1/[1/C3+1/C4+1/C5]=1/[1/2+1/3+1/6]=1µF
A párhuzamosan kapcsolt C6 és C7 eredője: C67=C6+C7=2C6=2·3=6µF (C6=C7)
E kettővel még sorosan van kapcsolva a C8, így C6, C7 és C8 eredője: C678=(C67·C8)/(C67+C8)=(6·6)/(6+6)=3µF
C345 és C678 párhuzamosan vannak kapcsolva, eredőjük: C345678=C345+C678=1+3=4µF
Ezzel még sorosan van kapcsolva C12, így a teljes eredő kapacitás az A-D pontok felől: CAD=(C12·C345678)/C12+C345678)=(10·4)/(10+4)=40/14=20/7µF≈2,857µF
2