Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos, hogy jó legyen a megoldás mert 5-ös járt érte.

Főoldal » Középiskola » Matematika
333
Egy szabályos konvex deltoid két rövidebb oldala 9 cm hosszú. A két azonos nagyságú egymással szemközti szög nagysága 135°. A két rövidebb oldal által bezárt szög 55° míg a vele szemben lévő szög 35°. Rövidebbik átlójának hossza 15 cm.
a) Számítsátok ki a deltoidba írható legnagyobb kör területét!
b) Számítsátok ki a deltoid hosszabbik átlójának hosszát!
c) Számítsátok ki a deltoid hosszabbik oldalának hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egymással ellentmondó adatok. Mível a két rövidebb oldal 9 cm-es, és az általuk bezárt szög 60 foknál kisebb (55), ezért a rövidebb átlónak a hossza 9 cm-nél rövidebbek kell lennie (60°-os szabályos háromszögnél lesz 9=9=9 cm). Tehát valamelyik adat rossz, így nem oldható meg a feladat.
0

Szia!

Ha a rövidebbik átló 15 cm-es, kijön erre egy megoldás, de akkor a két rövidebb oldal által bezárt szög nem 55⁰-os lesz, hanem: sin (α/2)= 7,5/9 és ebből α=56,44⁰·2=112,89⁰ ! A másik szög pedig (180⁰-17,5⁰-56,44⁰)/2=53,03⁰ !

Tehát az egyik megoldás (az 55⁰-ot nem figyelembe véve!): T₀=17,188 cm²; x=24,94 cm (hosszabb oldal) ; f=z+y=28,76 cm (ez a hosszabb átló nagysága) !

A másik megoldás (ha 55⁰-ot vesszük figyelembe és a 15 cm-es átlót nem!): T₀=3,69²=13,61 cm² ; x=13,83 cm (hosszabbik oldal) ; f=z+y=21,18 cm (hosszabbik átló) !

Tehát így két megoldás is lehetséges a feladatra! Nem tudom a Tanár melyikre gondolt pontosan! :)
0