Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csatoltam képet. Ma kell beadnom

Főoldal » Középiskola » Matematika
298
Valaki levezetné a megoldást magyarázattal.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A kezdeti feltételek:
1; (x+15) nagyobb, mint 0, ebből x nagyobb, mint (-15)
2; (3x+5) nagyobb, mint 0, innen pedig x nagyobb, mint -(5/3) ! Tehát a második feltétel lesz az erősebb, ezt kell figyelembe venni!

lg ((x+15)²/(3x+5)) = lg 20, azaz elhagyva a logaritmusjelet → (x²+30x+225)=20·(3x+5) , ezért (x²+30x+225)=60x+100, tehát
rendezve az egyenletet → (x²-30x+125)=0 lesz, ezt megoldva: x₁₂=+30±(√(900-500))/2= (+30±20)/2, innen x₁=25, másik gyök meg x₂=5 lesz.
Mindkét gyök megoldás, mert eleget tesz a 2; feltételnek : tehát x=25 és x=5 is megoldás lett! :)

Remélem tudtam segíteni! :)
2