Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia higításos feladat molaritásokkal

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
384
Valaki tudna segíteni ennek a feladatnak a levezetésében? A megoldás a végén van, de sajnos nem tudok rárjönni, hogy jutunk el odáig...

0,5 l oldatot kell előállítanunk, melynek NaCl-koncentrációja 0,1 M glükózkoncentrációja pedig
0,5 M hat. 5 M-os NaCl- és 1 M-os glükózoldat áll rendelkezésünkre. Hogyan állíthatjuk össze a
szükséges oldatot?

(0,01 l 5 M NaCl + 0,25 l 1 M Glucose + 0,24 l H2O)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Mit jelöl az M?
0

Szia!

A fél liter oldatban van: 1 literre 0,1 mol NaCl fér, így fél literben (0,1/2)=0,05 mol NaCl lesz jelen ; 1 literre 0,5 mol glükóz jut, akkor fél literre (0,5/2)=0,25 mol glükóz fog jutni.

Mivel 5 mólos NaCl-oldat van, ezért: a 0,05 mol NaCl (0,05/5)×1000= 10 cm³ oldatban lesz, ennyi kell belőle!
És mivel 1 mólos a glükózoldat, ezért: a 0,25 mol glükóz éppen (0,25/1)×1000=250 cm³ oldatban lesz, ezért ennyi szükséges belőle!

Maradt a víz, annak a mennyisége pedig: V(víz, hozzáadott)=(500-10-250)=490-250=240 cm³ térfogatú lesz, kész a megoldás! :)

Megjegyzés: Annyi a különbség itt, hogy nem literben, hanem köbcentiben adtam meg a megoldásokat (oldat térfogatok)!
Módosítva: 1 éve
1