Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
318
Egy számtani sorozat első tagja -1, differenciálás 7, 5. Mennyi az első 100 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számtani sorozat első `n` tagjának összege `{[2a_1+(n-1)*d]*n}/2`.
A feladatban `a_1 = -1`, `d = 7,5`, `n=100`.
Behelyettesítve:
`{[2*(-1)+(100-1)*7,5]*100}/2 = {[-2+99*7,5]*100}/2 = {[740,5]*100}/2 = 74050/2 = 37025`
Módosítva: 1 éve
0