Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
360
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni?
Egy mértani sorozat első három tagjának összege 168, az azt követő három tag összege 21. Határozzuk meg a sorozat első hat tagját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. egyenlet: a₁+a₁·q+a₁·q²=168, ebből a₁=168/(1+q+q²) ;
2. egyenlet: a₁·q³+a₁·q⁴+a₁·q⁵=21, ebből a₁·q³=21/(1+q+q²) , mivel mindkettőnél benne van az (1+q+q²), így az is
felírható, hogy → (q³·a₁)/a₁=21/168 , tehát q³=1/8 , azaz köbgyököt vonva kapjuk, hogy q=1/2=0,5 (a hányados, kvóciens) !

Emiatt az első tag így kapható meg: 1. egyenlet miatt → a₁=168/(1+0,5+0,25)=168/1,75= 96, ennyi az első tag!

A további tagok:
a₂=a₁·q=96·0,5= 48;
a₃=a₁·q²=96·0,25=24;
a₄=a₁·q³=96·0,125=12;
a₅=a₁·q⁴=96·0,0625=6;
a₆=a₁·q⁵=96·0,03125=3 ! :)

Remélem tudtam segíteni és érthető lett a levezetésem!
Módosítva: 1 éve
0