Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség

274
Két kerékpáros közül az egyik irányvaltoztatás nélkül állandó sebességek mozog. Tizenkét órakor halad el az 5-Es km kőnél, 12óra 2perckor a 6os kő mellet. A másik az 5-ös km kőtől indul abba a pillanatba amikor az ső elhaladt mellete és azzal egyszerre és a 6-os köhög a fenti időközben vonatkozóan .Számítsd ki a kerékpárosok által megtett utat. Határozd meg a kerékpárosok átlagsebességgét. Mondd meg melyik milyen mozgással halad .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Válaszolj ezekre:
- 5 és 6 km között hány km távolság van? Ez lesz a megtett út.
- hány perc alatt tette meg ezt az utat az első?
- hány perc alatt tette meg ezt az utat a második?
Átlagsebesség: megtett út osztva megtételhez szükséges idő. Ha csak úgy elosztod az1 km-t a 2 perccel, akkor km/perc mértékegységed lesz, amit nem szoktunk használni. Az se rossz, csak nem szokásos. Az időt (2 perc) váltsd át órába és azzal ossz, akkor km/h lesz belőle.

Melyik milyen mozgás:
- Az elsőnek a mozgása bele van írva a feladatba, milyen? Azt, hogy "irányváltoztatás nélkül", azt fizikus szavakkal úgy mondjuk, hogy "egyenes vonalú". Az "állandó sebességgel" helyett pedig azt mondjuk, hogy "egyenletes".
- A másodiké nincs beleírva. Azt tudjuk, hogy álló helyzetből indult és tuti fel kellett gyorsulnia, ráadásul gyorsabbra, mint az első, hogy pont utolérje. Szóval valamilyen változó mozgás. Nem feltétlenül egyenletesen változó, mert lehet, hogy először nagyon gyorsított, aztán pihent is kicsit és állandó sebességgel tekert, a végén meg megint belehúzott, ki tudja. Csak simán változó mozgás. Azt bizonyára hozzá lehet tenni, hogy "egyenes vonalú változó", mert bizonyára nem ment jobbra-balra feleslegesen.
0