Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
480
Valaki le tudná magyarázni hogyan kell megoldani az ilyen fajta feladatokat, mert nem tudom hogyan kezdjek hozzá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tudod a logaritmus definícióját?
0

Akkor;

Tanultunk olyan azonosságot, hogy aⁿ*am=an+m, vagyis azonos alapú hatványok szorzásánál a kitevőket összeadhatjuk. Szerencsére ez fordítva is működik, így;

33+log₃5 = 3³ * 3log₃5 = 27*5=135.

Ha a kitevőben kivonás van, akkor szorzás helyett osztunk az aⁿ/am = an-m azonosság szerint;

53-log₅4 = 5³/5log₅4 = 125/4 = 31,25.

Ha nem ugyanaz a logaritmus alapja, mint a hatványé, akkor az (aⁿ)m = an*m azonosság szerint kell eljárni;

16log₄2 = (4²)log₄2 = 42*log₄2, ha tanultál logaritmusazonosságot ( k*loga(b) = loga(bk) ), akkor azt is használhatod:
= 4log₄2² = 4log₄4 = 1, ha viszont nem, akkor a szorzás definíciója szerint szétbontjuk a kitevőt:
= 4log₄2 +log₄2 = 4log₄2 * 4[hatvany]log₄2 = 2*2 = 4 (speciálisan ebben a feladatban könnyen kiszámolható log₄2 értéke, ez 1/2, így =16[hatvany]1/2 =  16  = 4).
Módosítva: 8 éve
0