Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetre emelések, algebrai törtek összevonása

Főoldal » Középiskola » Matematika
1485
Valaki segítene megoldani ezeket a feladatokat?
Végezzük el a következő négyzetre emeléseket!
(x²+3z)²
(2x³-3y²)²
(8a³-5b²)²
(2/3·x+1/4·y)²
(5/6·x-7/3·y)²

Végezzük el a következő algebrai törtek összevonását!
5/2x-1/x+2x/5
6a+7/a²+a-5/a+1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól gondolom, akkor a feladat az (a+b)²=a²+2ab+b² és (a-b)²=a²-2ab+b² képletet szeretné gyakoroltatni; nincs más dolgod, mint a helyére az első, b helyére a második tagot beírni:

(x²+3z)² = (x²)² + 2*(x²)*(3z) + (3z)² = x⁴ + 6x²z + 9z²
(2x³-3y²)² = (2x³)² - 2*(2x³)*(3y²) + (3y²)² = 4x⁶ - 12x³y² + 9y⁴
A többit hasonlóan.

A második feladatnál nem egyértelmű, hogy mi van a nevezőben. Próbáld meg zárójelezéssel orvosolni a problémát (ha a számlálót és a nevezőt külön zárójelezed, akkor az már jó, például az (x+3)/(9-x²) esetén x+3 a számláló és 9-x² a nevező).
0