Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kellene, levezetné valaki? Ma még be kell küldenem.

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
lg(x+1)+lg(12x-x)=3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`lg(x+1)+lg(12x-x)=3`

Első dolog mindíg, hogy feltételt írsz az értelmezési tartományra!

`x+1le0=>xle-1` és `12x-xle0=>xle0`

A logaritmus sosem lehet legatív vagy 0 tehát így csak a második lehetőség jöhet szóba.

Tehát a feltétel: `x in langle0;+oorangle`

`lg(x+1)+lg(11x)=3`

`lg((x+1)*11x)=3`

`11x^2+11x=10^3`

`11x^2+11x-1.000=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-11+-sqrt(11^2-4*11*(-1.000)))/(2*11)={(cancel(x_1="-10,05")) , (color(red)(x_2 ="9,05")):}`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0