Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszi! Holnapra kéne! Matek HF!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
685
1, a, Add meg egy olyan derékszögű háromszög oldalainak hosszát, amelyben az egyik hegyesszög szinusza 0,6.
b, Mekkora ennek a szögnek a koszinusza és a tangense?
c, Mekkora a derékszögű háromszög másik hegyesszögének a szinusza, a koszinusza és a tangense?

2, Egy háromszög egyik szögének szinusza 0,7642.
a, Mekkora lehet ez a szög?
b, Mennyi lehet a szög koszinusza?
c, Mennyi lehet a szög tangense?

3, Ezt csatolnom kellett mert van hozzá kép is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
a.)
Legyen a két befogó `"a"` és `"b"` az áfogó meg legyen `"c"`

Teljesen mind 1 melyik szög a `sin"0,6"`. Tehát tudjuk, hogy `"a"/"c"="0,6"` így ebből `"a"="0,6""c"`

A másik befogó pedig:
`("0,6""c")^2+"b"^2="c"^2`

`"0,36""c"^2+"b"^2="c"^2`

`"b"^2="0,64""c"^2`

`"b"="0,8""c"`


Tehát ha például `"c"=color(red)(10 \ "cm")` akkor a két befogó `"a"=10*"0,6"=color(red)(6 \ "cm")` és `"b"=10*"0,8"=color(red)(8 \ "cm")`



b.)
Az eredeti szög az `sin"0,6"="36,87"°`

A koszinusza ennek a szögnek: `cos"36,87"°=color(red)("0,8")`

A tangense ennek a szögnek: `tan"36,87"=color(red)("0,75")`



c.)
A másik szöge: `180°-90°-"36,87"°="53,13"°`

`sin"53,13"°=color(red)("0,8")`

`cos"53,13"°=color(red)("0,6")`

`tan"53,13"°=color(red)("1,33")`




2.)
a.)
A szög értéke: `sin"0,7642"=color(red)("49,84"°)`


b.)
Koszinusza: `cos"49,84"°=color(red)("0,6449")`


c.)
Tangense: `tan"49,84"=color(red)("1,185")`




3.)
a.)
`"T"=("3,2"*"5,4"*sin50°)/2+("5,4"*"4,5"*sin36°)/2=color(red)("13,76" \ "cm"^2)`

A két szemben lévő szög és a szemben lévő oldalak ugyan akkorák a paralelogrammák esetében. Kiszámoljuk a bal oldalon lévő hiányző oldalt aminek kb megkell egyeznie a jobboldalon lévővel. `tg36°*"4,5"approx3,2` tehát megeggyezik ez alapján a szögek is így ez lehet paralelogramma.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1