Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyetemi matematika (lim)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
377
Jól csináltam meg ezt a kettő feladatot? :(
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az első feladatban egészen sokáig helyesen csináltál mindent, az átalakítások rendben vannak. A végén, amikor már megjelentek az `e`-k, akkor hiányzik egy zárójel a tört körül, az egész törtnek a 3. hatványát kell venni. Ezt bár nem jelölted, de alatta így számoltál, helyesen 3-mal szoroztad a kitevőket. Viszont az osztásnál elvétetted az előjelet, a `\frac{9}{5}`-ből a `-\frac{6}{5}`-öt kell kivonni.
Helyesen: `\frac{9}{5}-(-\frac{6}{5}) = \frac{9}{5}+\frac{6}{5} = \frac{15}{5} = 3`
Tehát a határérték `e^3`.

A másodiknál épp ugyanezt a hibát vétetted, ott `e^1 = e` a helyes határérték.
Módosítva: 1 éve
1